Om klubben

Örebro HEMA, före detta Örebro Förening för Historisk Fäktkonst (ÖFHF), är en ideell förening för utövandet och återskapandet av historisk, europeisk fäktning, kallat HEMA (Historical European Martial Arts).

Vår verksamhet handlar om att återskapa historiskt korrekta stridstekniker från existerande källmaterial och utöva dem inom en modern, idrottslig inramning. Det innebär att vi har ett helt modernt träningsupplägg, med uppvärmning och allmän fysisk träning.

Vi uppmuntrar till studier av historiska manualer för arbete med den återskapande, forskande delen av vår verksamhet. Huvudansvaret för detta ligger dock på instruktörerna.

Klubbens träning för närvarande är inriktad mot tyskt långsvärd och svensk militärsabel.

Inom HEMA har turneringar av olika slag blivit ett allt vanligare inslag och Örebro HEMA har i dessa skördat framgångar såväl nationellt som internationellt. Som exempel kan nämnas följande:

Vasaslaget 2011, två guld, ett silver och ett brons, långsvärd
HALAG 2011 (DE), ett guld, sabel, och ett silver, långsvärd
Kundskrabba 2011, ett guld och ett silver, långsvärd
Swordfish 2011, en fjärdeplats, långsvärd

Vasaslaget 2012, ett guld, långsvärd
Kungskrabba 2012, två guld, långsvärd dam och långsvärd, ett silver och ett brons, långsvärd
Swordfish 2012, två guld, långsvärd dam och tungviktsbrottning, två fjärdeplatser, långsvärd och sabel

ÖÖL 2013, en fjärdeplats, långsvärd
Kungskrabba 2013, ett guld och en fjärdeplats, långsvärd
Bergen Open 2013 (NO), ett brons, långsvärd.
Swordfish 2013, ett guld, tungviktsbrottning, och ett brons, långsvärd dam

Helsinki Open (FI), ett silver, långsvärd
Purpleheart Armory Open (US), ett silver, langes  messer, och ett brons, långsvärd
Vasaslaget 2014, en fjärdeplats
Örebro Open, ett guld och ett silver, långsvärd
Copenhagen Open (DK), ett guld, långsvärd
Kungskrabba, ett guld och ett brons, långsvärd, ett guld och ett brons, dussack
Longpoint (US), ett guld, långsvärd
Nordic Historical Fencing League, ett silver, långsvärd
Swordfish 2013, Most Technical Award, långsvärd

Helsinki Open (FI), ett guld, långsvärd
Vasaslaget 2015, ett guld och ett brons, långsvärd, och ett guld, mellanviktsbrottning
Purpleheart Armory Open (US), ett brons, långsvärd
Nordic Historical Fencing League, ett brons, långsvärd
SM, en fjärdeplats, långsvärd
Swordfish, ett brons, långsvärd, och ett silver, mellanviktsbrottning

Helsinki Open (FI), ett brons, långsvärd
Vasaslaget 2015, ett silver, långsvärd
Norway Open (NO), ett silver, damlångsvärd

10514558_10152253833297843_1598242333502031167_n

Våra huvudinstruktörer i långsvärd Anderas Ståhlberg och Carl Ryrberg är mycket väl ansedda såväl nationellt som internationellt och har hållit kurser på flera stora internationella event och hos framgångsrika klubbar i bland annat Polen, Tyskland, Finland, Danmark och USA.

Klubben arrangerar flera internationella event under året och är synonym med kvalitativa arrangemang med såväl bredd som spets.

Örebro HEMA är engarerad i Svenska HEMA-förbundet, www.svhemaf.se. HEMA är en idrott som organiseras under Svenska Budo och Kampsportförbundet.