Utrustning

Videosammanfattning
(länkar till inköpsställen nedan)

Kläder
Örebro HEMA:s färger är rött, vitt svart och grått.  Vi har på oss t-shirts, inneskor (ju tunnare och plattare sula, ju bättre) och knäbyxor med röda strumpor. Klädkoden är uppmuntrad men inget absolut krav.

Inköpsställen

  • Billigare varianter av knäbyxor (3/4-byxor), bra skor med tunn sula samt röda knästrumpor kan köpas på välsorterade sportbutiker.
  • Byxor sydda för HEMA kan köpas hos SPES eller Absolute Force.
  • Klubben har t-shirts till försäljning.

 Vapen

Långsvärd
Vi använder oss främst av sk “fedrar” som träningsverktyg. Feder är en förkortning av federschwert (fjädersvärd), vilket är en modern benämning på de träningssvärd som användes i vart fall från 1400-talet. Även vanliga trubbiga långsvärd går bra, även om de saknar den flexibilitet som gör fedrarna säkra att stöta med.

Klubben administrerar sambeställningar på svärd. Då från SIGI forge. Huvuddelen av klubbens lånefedrar är från Regenyei Armoury eller från Kvetun Armoury.

Dräktvärja
Vi använder oss av träningsvärjor  från Leon Paul.

Skydd
3141-CarlRyrberg-600

Mask
Masken är det viktigaste skyddet, och det som ur ett träningsperspektiv borde köpas allra först. Den första tiden går det bra att träna utan mask, och klubben har ett tiotal lånemasker, men det blir snabbt omöjligt att träna effektivt utan mask. Masken ska vara utrustad med ett skydd för bakhuvudet, extra vaddering på utsidan, samt vara FIE-godkänd.

Mask och maskskydd kan köpas från Allstar, PBT eller Leon Paul.

Handskar
Efter mask-inköp krävs handskar för att kunna göra vissa övningar i högre tempo. Till långsvärd behövs kraftiga skyddshandskar som kan köpas från Sparring Gloves eller SPES.

Till dräktvärja rekommenderar vi lättare handskar från Allstar, PBT  eller SPES.

Jacka
Vi rekommenderar följande jacka i svart eller vitt till långsvärd.

För damer rekommenderar vi dammodellen av samma jacka.

För dräktvärja räcker en lättare jacka, exempelvis SPES.

Halsskydd
Det finns flera typer av halsskydd på marknaden. Allstar och PBT är två bra alternativ , men det finns även bra att köpa som är avsedda för hockeymålvakter.

Bröstskydd
Vi rekommenderar såväl män som kvinnor att förstärka med ett extra bröstskydd, Leon Paul och PBT har bra.

Suspensoar
Suspensoarer finns att köpa i vanliga sportbutiker och i kampsportsbutiker.

Ledskydd
Utöver ovan beskrivna skydd behövs skydd för armbågar, knän och smalben. Även underarmsskydd används av vissa. De kan köpas antingen i vanliga sportbutiker eller hos SPES. Thomas Nyzell tillverkar också väldigt fina skydd som passar bra till Köning-handskar.